Sport Canine Sportegyesület
Sportok

Sportok

Obedience

Engedelmes sport, ahol a felvezető, és kutyája egy segédbíró vezényletével oldják meg a különböző feladatokat, melyek előre ismertek, de azok sorrendje rendezvényenként változik. Négy különböző szint létezik (OBED Kezdő, OBED 1, OBED 2, OBED 3), melyek feladatai egymásra épülnek, és fokozatosan nehezednek. A OBED Kezdő szint feladatai országonként eltérők lehetnek, a magasabb szinteket egységes nemzetközi (FCI) szabályzat határozza meg. 

Szabályzatok
Rally Obedience

Az Obedience-hez hasonlóan, engedelmes feladatokat kell végrehajtani, ennél azonban táblák utasításai alapján, meghatározott sorrendben időre. Itt is több szintet különböztetünk meg ROB Kezdő, ROB 1, ROB 2, ROB 3, ROB Senior és ROB Junior. Utóbbi két szint esetében a meghatározó tényező a kutya, vagy a felvezető életkora. A feladatok itt is fokozatosan nehezednek, azonban az Obedience-el ellentétben itt a kutyát segíthetjük akár verbálisan, vagy testjellel.

Szabályzatok
Hoopers

A kutyát a felvezető egy 3×3-as négyzetből, a távolból irányítja az egyes akadályok alatt, körül, vagy azokon keresztül (pl.hoop, hordó, kúszó, kapu). A sportolni vágyok öt szinten mérettethetik meg magukat FUN, H0, H1, H2 és H3. Az egyes szinteknél változik az akadályok közötti, valamint a felvezetőtől mért távolság. Az alacsonyabb szinteknél pl FUN és H0 megengedett, hogy a kutyával együtt futva teljesítsék a párosok a pályát, és a startnál segítőt is alkalmazhatnak. A kutya bármely életkorában elkezdhető, folytatható a sport mivel az izületeket kíméli azáltal, hogy sem zónás akadályok, sem pedig szűk fordulók nincsenek benne.

Szabályzatok